Gooi en Eemlander - Ik wil verandering zien


Vijf jaar geeft kunstenaar Joseph Klibansky zichzelf de tijd om een half miljoen euro binnen te halen voor goede doelen. “Als succesvolle kunstenaar ben ik in een positie om iets te doen.”

Voor verschillende goede doelen wil Klibansky komende tijd zoveel mogelijk geld ophalen. “Ik wil me niet binden aan één organisatie en ook kleine organisaties in de regio helpen.” Joseph Klibansky is kunstenaar. De 27-jarige Bussumer werkte eerder al samen met Armin van Buuren en ontwierp een cover voor een album van hem. Zijn kunstwerken zijn een combinatie van foto’s, computer en verftechnieken, verrijkt met een 3d-liquid glass, een vloeibaar kunsthars dat het kunstwerk diepte en kleurintensiteit geeft. “Ik bezoek een stad of land en maak dan alleen maar foto’s, foto’s en foto’s. Vervolgens selecteer ik allemaal foto’s of delen daarvan en voeg ze samen. Een kunstwerk bestaat vervolgens uit vier-, vijf- of zeshonderd lagen. Daar schilder ik dan overheen. Op die manier probeer ik een dynamische wereld of stad te creëren.” Sinds Klibansky merkt dat zijn kunst aanslaat, heeft hij bedacht om anderen hiermee te helpen. “Op het moment dat ik succes kreeg met mijn kunst, wist ik dat het moment daar was om iets terug te doen op dit gebied. Ik weet wel dat mijn kunst mensen blij maakt, dat zeggen mensen ook elke dag tegen mij. Maar nu wil ik ook iets doen op financieel gebied.” Tijdens een autorit schoot de half miljoen euro door het hoofd van de jonge kunstenaar. “In de wagen kan ik lekker nadenken. Ik reed en dacht: ik moet iets gaan doen, hoe kan ik dit gaan vormgeven?” Het geld wil Klibansky ophalen met veilingen. “Er zijn particulieren en bedrijven die heel graag mijn art willen hebben en die kunnen op bepaalde momenten in het jaar werk van mij kopen, terwijl ik met het geld een goed doel steun. Eigenlijk is het een win-winsituatie: mensen kunnen kopen wat ze graag willen hebben en ik kan het geld ergens doneren.”

Dieren

Hoewel de ’new-media-artist’ zich niet aan één organisatie wil binden, wil hij zich wel binden aan één goed doel: dieren. “Ik kan eigenlijk niet kijken naar erge spotjes van dieren op tv. Je hoort altijd dat je je ogen niet moet sluiten voor dat soort dingen. Maar ik sluit mijn ogen wel, want ik kan die beelden niet verdragen en wil er gewoon wat aan doen.” Het is Klibansky’s eerste bedoeling om vooral geld op te halen voor lokale dierenorganisaties. “We hebben bijvoorbeeld verschillende dierenopvangcentra in het Gooi. Als je deze tienduizend euro geeft, kunnen ze nieuwe hokken kopen. Dus zie je, als je daar naar binnen loopt, dat er tien nieuwe hokken zijn aangeschaft om meer dieren op te vangen. Ik wil geld aan dingen geven waar ik het verschil zie.” Het doneren van geld aan ’kleinere’ organisaties motiveert. “Als je zelf en mensen in jouw omgeving ergens veranderingen zien, dan motiveert dit om nog meer te doen voor anderen.” Sinds december is Klibansky bezig met het ophalen van de vijf ton voor de dierenorganisaties. Er zaten overigens geen kleine projecten bij. “Ik heb zelf geld gestort voor bedreigde dolfijnen in Japan.” Een ander project waar geld voor werd opgehaald was Serious Request van het Rode Kruis en 3FM afgelopen jaar. “Voor het Glazen Huis heb ik voor 6500 euro een grote versie van de albumhoes van Armin van Buuren geveild.” In totaal heeft Klibansky nu 25.000 euro gesprokkeld via veilingen en donaties. Via charity-events hoopt de kunstenaar het grote geld te vangen voor zijn goede doelen ambities. “Op het moment dat ik weet dat er een event is waar veel vermogende mensen komen, kan ik daar tientallen duizenden euro’s ophalen door te veilen. Dát zet zoden aan de dijk.” Als bekende kunstenaar denkt Klibansky mensen bewust te kunnen maken van wat er allemaal gebeurt in de wereld. “Als ik een veiling organiseer, creëer ik ook ’awareness’. Mensen vinden het leuk, praten erover en komen terug. Op die manier bouw je een netwerk op van mensen die het leuk vinden dat je iets doet voor een organisatie en vaker mee willen doen.” Uiteindelijk gaat het de Bussumer niet om het doneren van veel geld. “Je schoont niet je geweten door veel geld over te maken. Het is goed als je ’change’ kan maken.” Als na vijf jaar de half miljoen is opgehaald, zal Klibansky niet stoppen met acties organiseren voor goede doelen. “Ik zal altijd iets willen doen.”

Beautiful Tomorrow

Voor het interview laat Klibansky zich fotograferen met zijn nieuwste kunstwerk, ’Beautiful Tomorrow’. Dit keer geen schilderij maar een sculptuur. “Dit werk is weer mijn message van positiviteit, van een betere toekomst.” De bronzen sculptuur is een weergave van een poedel, met een vlinder op zijn neus en de achterkant omgedraaid. “De poedel wordt door velen gezien als een dier, waarbij het alleen maar gaat om uiterlijk. Maar een poedel is een van de meest intelligente honden op aarde en dat wordt vaak vergeten.” Met de sculptuur hoopt Klibansky dat mensen naar meer kijken dan het uiterlijk. “Dit is een portret van succes en positiviteit. Deze poedel is in extase, die ruikt aan de vlinder die op zijn neus is geland en het hele achterlijf draait om en gaat de lucht in door het snuiven aan een mooie toekomst. Het gaat om de toekomst, de vorm van extase en om dieper kijken dan de buitenkant.” De huidige sculptuur noemt Klibanksy eigenlijk nog een ’baby’. “Ik ben aan het kijken of ik een veel grotere versie van minimaal drie meter ergens op een echt belangrijke plek kan neerzetten. Het liefst zo groot dat je er onderdoor kan lopen.”