De Telegraaf - Marbella krabbelt op uit crisis


In de Spaanse badplaats Marbella openden kunstliefhebbers Loni Olfers en Joris Marjot onlangs hun Red Penguin Art Gallery, in een vestiging van warenhuis El Corte Ingels – te vergelijken met onze Bijenkorf. De 27-jarige kunstenaar Joseph Klibanksy uit Naarden tekende voor de openingstentoonstelling. Hij begint echt naam te maken met zijn werken, die een mix vormen van computerkunst, grafische werken, verftechnieken en digitale beeldbewerking.

,,Het is overweldigend!’’  zei de jonge artiest, net terug van een expositie in Singapore. ,,Zelfs in Parijs en New York, waar je toch als ‘nobody ‘ binnenkomt, wordt mijn werk opgepakt. ”Sotheby’s veilde een paar maandengeleden nog een werk van hem voor meer dan 34.000 euro.

Nieuwe geur  
Olfers en Marjot willen in hun nieuwe galerie regelmatig Nederlandse kunstenaars laten exposeren. ,,Dat is internationaal gezien ook goed voor de Nederlandse kunst”, zei Olfers. ,,Ondanks de economische crisis, die in Zuid-Spanje goed merkbaar is, zijn hier gelukkig nog genoeg kunstliefhebbers doe geld overhebben voor kwaliteit. Ik verwacht daarom veel van de komende exposities van onder anderen Zhuang Hong Yi, Marc Lagrange, de fotograaf die de campagne voor de nieuwe geur van de ontwerpster Olcay Guslen doet, en Lita Cabellut.” Kunstschilder Tos Kostermans woont met zijn vrouw Madeleine van Deursen in Marbella. Hij maakt realistische schilderijen die een hilarische kijk op het leven geven. ,, Ik heb een internationale klantenkring en reis de laatste tijd veel naar Amerika voor opdrachten. Je ziet dat Marbella langzaam uit de crisis komt. Twee jaar geleden sloten veel luxewinkels hun deuren, maar nu krijg je weer uitnodigingen voor openingen. “In maart staat Kostermans op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Ambitieus is het plan van cultureel ondernemer Jan van der Burg die in Marbelaa een groot commercieel kunstcentrum wil bouwen. In zijn ‘ El Arca de Arte’ (Ark van Kunst) moeten werken uit meer dan twintig landen rondom de Middellandse Zee te zien zijn. ,,Het wordt een ontmoetingscentrum voor Joodse, Islamitische en Christelijke cultuur, waar kunst – beter dan politiek – in staat zal blijken om meer begrip te kweken”, vertelde hij. ,,Marbella kan zich dan ook op een andere manier profileren dan alleen met strand, gold en dure jachten. Burgemeester Angeles Munoz en de provincie zijn enthousiast. Nu nog de financiering rond krijgen.”